Szennyvíziszap konferencia

A Corax-Bioner Zrt. 2018. január 26-án rendezte meg "Szennyvíziszapok és szennyvíziszap  komposztok ásványolaj tartalmának csökkentése" című konferenciáját a Budapest Kongresszusi Központban. 

A rendezvény célja, hogy bemutassuk a Corax–Bioner Biotechnológiai Zrt., a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP-2.1.1-15-2015-00433) keretén belül kifejlesztett biotechnológiai eljárását, amellyel eredményesen csökkenthető a szennyvíz tisztításakor keletkező iszap, illetve a víztelenített iszapból összeállított komposzt ásványolaj (TPH) tartalma.

A szennyvíziszap komposztok ásványolaj tartalmának biodegradációs módszerekkel történő csökkentésére irányuló technológia kifejlesztése kapcsán helyzetfelmérést végeztünk számos hazai szennyvíz-, valamint komposztálótelepen (két ütemben). A felmérés konklúziójaként fény derült arra, hogy a szennyvíziszapok és a belőlük készült komposztok határérték feletti TPH szennyezettségi problémája országos szintű; a TPH nem bomlik le a szennyvízkezelés során, hanem feldúsul a képződött szennyvíziszapban, illetve az abból készített komposztban.

A felmérésekkel párhuzamosan sok sikeres laboratóriumi és félüzemi biodegradációs kísérletet folytattunk le, melyek eredményeire építve kifejlesztettük a technológia üzemi méretekben történő alkalmazásának módszereit, lépcsőit. Az üzemi szintű kísérletek jelenleg több telephelyen folyamatban vannak.

A rendezvény részletes programja itt érhető el.

Az elhangzott előadások anyagai az alábbi linkeken elérhetők:

A mezőgazdasági hasznosítás szerepe a Szennyvíziszap Kezelési és Hasznosítási Stratégia (2018-2023) célkitűzéseinek megvalósításában.
Zöldi Irma főtanácsos, Országos Vízügyi Főigazgatóság

A GINOP 2.1.1-15-00433 projekt bemutatása. Szennyvíztelepek ásványolaj vizsgálati felmérésének tapasztalatai.
Dr. Szabó Zoltán főosztályvezető, Országos Környezetegészségügyi Intézet

Technológia a szennyvíziszapok TPH tartalmának csökkentésére
Nagy Imre vezérigazgató, Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.

Komposztáló tervezése, építése és működtetésének tapasztalatai
Eszes Zsolt ügyvezető igazgató, Inwatech Környezetvédelmi Kft.

Hogyan tovább?
Nagy Imre vezérigazgató, Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt.